Monday, December 28, 2009

cool...

Relaks la… hal kecik pn nak kecoh la … bukan aku nk kecoh or nk bsr kn isu… bkn aku tak blh nk bergurau. Tapi org yg diperkata kn tu, org yg busuk hati… korang tak tahu, apa yg dia blh buat , utk jatuh kn org lain.. impak nyer nnt aku jg yg kena.. Tgk jer isu semut yg pnh jd, dia g jd kn isu gajah…. benda nye kecik jer… sblh pihak dh senyap… dia pukul gong lagi.. & plg penting aku xnk dia g hasut bestfrenz dia utk benci aku… sama spt org lain hasut dia utk benci aku.. org lain yg 2 alam , eh talam 2 muka yg mmg jahat suka m’hasut org lain... hanya tuhan yg akn bls perbuatan dia tu… Kalau blh aku tak nak ada kaitan dgn dia lg. Aku dh kuar dr dunia dowang.. org yg tak lalui mmg tak kan phm. Mb sbb layanan yg korang terima tak sama mcm yg aku terima... so teruskan jer la minat korang tu... Sorry everyone...

Corat coret hujung thn 2009... mcm2 dh jd... sabtu lepas ada family gathering kat sunway lagoon… seronok jg berkumpul ramai2 adik bradik… wpun aku dh lpskn 1 event FF… weekend ni byk merayap n mkn... yer la bkn slalu dowang dtg KL..merayap kt pavillion, skali ternpk seseorg... aku tgk dr jauh jerr.. ank buah aku lbh dulu yg npk dia .. dowang dh senyum2 & say hi2... aku jer yg xnpk dia dr awal..hehehhe… mmg xde jodoh hahaha ok la, nk wat keje ni... pagi ni ngantuk la plak...

lg 3 hari jer lagi 2010..

Tuesday, December 15, 2009

sayang fafau fun corner

Dah 15hb, npk sgt aku ni pemaleh kn.. maleh update blog.. bos kecik aku cuti exam mggu ni.. aku la yg blh poya2.. tp ttp wat keje tau.. bulan dec ni byk cuti hr jumaat, itu yg best.. setiap minggu penuh jadual… itu xtvt abis kan duit jg tu…alahai mcm mana nk simpan duit utk trip bln dpn… ckp psl duit.. yeayyy esk gaji.. itu la yg aku tggu2… byk benda nk byr ni, byk benda jg aku nk beli… yg pasti aku nk beli external dvd... tmpt cd laptop aku dh rosak..

so apa aku nk citer.. trip bali? Hampeh sbb aku dh type 1 page, tp aku tak abis kan… maksud nyer aku tak blh nk ltk kat blog la.. gambar berlambak… nnt la ekk.. tggu trip bln dpn hahaha… lepas tu citer piknik fun corner yg unik…(aku tgk byk blog kwn2 dh update citer piknik ni hehe) nape unik sbb kali ni Fara yg bg syarat…. NO CAMERA, NO HP.. tp fara akn bw fotografer sendiri… bkn sng fara nk join piknik fun corner maklumlah dia bz… kebetulan di mc 1 bulan sbb operate kaki. Aku igt kn mula2 tak jd… tapi Alhamdulillah.. syarat yg mudah sebenar nyer… bak kata opah ala gambar fara dh byk… tp setiap kali jumpa fara ttp nk amik pic kan kan hehehe… games aku yg sediakn… sampai date yg ditetapkan… pukul 1.40tgh hr, fara dh call Tanya kak zai kt mana.. aku jwb la kt umah la.. hhehehe fara dh otw… kelam kabut la aku… mana blh tn pu3 sampai kat tasik tu sblm memanda menteri… nsb baik dekone dh dtg jemput…

sampai kat tasik, ada jg 2..3 org dh sampai… fooohhhh fara tak sampai lg… so aku n kwn2 cr port yg sesuai.. then FF tanya lg psl parking n plg mengejut kan… fara infm fotografer dia eksiden… aduhyaiii maksud nyer fara tak bw org utk amik pic… mmg la aku ada bawa camera sbb aku pk.. slps fara balik, blh la amik pick kat tasik tu… so camera tu jd penyelamat la jg, aku suh ank buah aku tlg amik kan… kesian dia xdpt main games… TAPI dia dpt hadiah yg best… mana aci… aku tak dpt apa2 tau…. lbh 30 org juga yg join piknik kali ni...

Piknik berlangsung dgn lancar skali… makanan plg mewah… mcm2 ada, lps tu games… ini la plg lawak.. mcm2 gaya ada, mcm2 bentuk lukisan ada… n sbb kan msg2 dh pk hadiah dr fara, sampai lupa nk infm sapa yg menang games td… gaya fara lg menarik, bkn sng jg nk teka apa yg fara buat… overall MEMANG FUN…. Dh lama xjumpa fara & dpt peluang mcm ni… so mmg best la… mmg rugi sapa yg xjoin fafau fun corner.. ramai yg tanya apa faedah nyer… aku tak blh nak janji apa faedah nyerr.. tp korang kena join dulu, korang rasa sendiri… kalau tak best tak kan la 5 thn aku jaga fun corner ni… takkan la 6 thn aku ttp setia menyokong fara fauzana.

Kalau bdk kecik, dah masuk tadika dh... macam2 perkara yg aku dah alami dgn fun corner... mcm2 perangai yg aku hadapi.. aku pun manusia biasa kan, kdg2 termarah bila mood tak bgs tu.. kena kuat la, jgn pk nk cpt kecik hati, byk benda kena simpan dlm hati... kena senyum slalu... kena cool slalu...jangan harapkan balasan sebab 1 hari nanti usaha kita akan di balas... masa tu la kita akan senyum sampai telinga, masa tu la rasa sayangnyerrr kat dia, rezeki yg byk membantu hehehe... dan masa tu aku dah alami nyer... fara fauzana seorg artis yg tahu menghargai peminat, yg pandai mengambil hati peminat... eh over puji plak... hahhaha aku rindu mkan sate kat Pantai dlm lewat mlm, aku rindu minum teh tarik kat mamak dgn dia hehehe..hmmm

So dh pjg sgt ni... gambar??? Alahaiii maleh nyer aku nk edit pic yg bsr2 tu…. Xper2 1 day bila ada masa aku edit pic.. aku letak sumer pic kat sini ekk… ntah bila lah 1 day tu kan kan…

Lagi 16 hari ke tahun baru 2010… aku akn update blog sblm new year k..

Tuesday, December 1, 2009

december 2009

kejap nyerr... hr ni dh masuk bulan dec... lg 31 hr akn masuk tahun 2010 ... bulan dec pn byk cuti... byk xtvt.. azam 2009 dh tercapai ke? kalau tgk balik kalendar 2009.. dari jan - nov apa yg dah blaku ek... mcm2 kan ... ada suka duka... ada pertemuan perpisahan... kehilangan ... hmmm dan kita tak tahu apa akn blaku dec ni.. kalau aku, fan club ttp fun corner... setia pada yg 1 hehehe xde plak artis baru yg btl2 aku mnt sampai nk buat fc kn.

tak tahu nk tulis apa lg... kdg2 maleh btl nk update blog ni.. citer aku g bali tak update lg.. gambar byk tp maleh nk resize... next year ada 2 famili trip lg.. so dr sekarang kena kumpul duit... xtahu la bila nyer nk terkumpul.. asyik habih jerr... insyaallah rezeki blh di cari...

tak sampai 4 bulan, umur akn berubah lg.. hadiah in advance byk yg dh dapat hahaha.. hmm nk citer apa lg ni ekk... dah la tu... nnt2 update lg...

Wednesday, November 4, 2009

november

4th november 2009

cepat btl kan... sekejap jer dh bulan nov. ada sebulan lebih jer lagi utk masuk 2010... dh makin tua pada umur ... tp aku tak rasa tua pun hehehe.... that y mak aku slalu ckp, kurang2 kan la buat kerja xde faedah tu... mmg btl la kot apa mak aku ckp... mmg aku tak dpt apa pun TAPI itu la minat aku... tp mcm tak lama... bila sampai masa nyer, bila sampai seru nyer.. aku pasti BERUNDUR pergi... ala level aku pun blm sampai tahap power ranger... mcm org lain yg ada connection .. power tahap gaban, lwn sorg2 jer blh mng, power ranger perlukan 5 org utk lawan kejahatan... xmcm ultraman, konon sorg2 blh mng, bila lampu dia berkelip2 mcm bulb nk terbakar, dia ttp kalah... mcm hero hindustan kalah dulu... mng bila nk abis citer hmmm weii apa yg aku merapu kan ni...

hmmm mcm ni la bila pale otak byk berpk.... bkn mcm anne dia asyik pk nk shopping, aku nk shopping? makan pun kdg2 aku pau kakak aku hahhaha... apa guna ada kakak kn... ishh aku makin mengarut ni weiiii.... keje byk kat opis ni... tp bosan la... nsb baik 2 minggu jer lagi nk bercuti hahhaha bunyi mcm org kaya kan... nsb baik mak aku g skali, ada la yg jd mangsa pau hahha jahat btl aku ni... yer la jd jutawan rupiah skali skala.... bkn slalu pun... tgglkan perkara2 yg ntah apa2 ni.. pnt la pk... nnt aku ltk pic... as usual pic dr camera hp aku la...

ok la ... bosan la menaip ni... dr td citer mengarut.... terpulang lah nk jd apa pun...

siapa tak nak hidup senang?


kalau nak tahu lebih lanjut... korang tgk la website ni... http://www.pisaucukur.com.my/

TQ pada kawan yg bg tiket... komen aku? hmmm not bad la... ada yg lawak jg... gambar aku tak upload lagi hehe (mcm byk sgt gambar nyer.. aku guna camera handphone jerr...) tapi kalau compare pisau cukur dgn papadom... lg best la papadom... sempat jg g tgk... TQ sis sbb blanjer tgk papadom.

Thursday, October 29, 2009

kau yg amat ku sayang...

Kau yang amat ku sayang
Yang amat ku cinta
Bersemadi di jiwaku

Ku mengharap kasihmu
Bertakhta di hati
Untuk selamanya

Tak mungkin daku lupakan
Kenangan manis kau dan aku
Kau bagaikan permata di hati ini

Bagai irama dan lagu
Melodi yang menyentuh kalbu
Kita bersatu melayari cinta
Abadi..

Hanya untukmu
Laguku ini
Isi hati ku
Dalam melodi nan indah

Lirik nan syahdu
Curahan perasaanku
Bagaikan sesuci embunan pagi

Kau menyinari hidupku
Dengan kasih sayangmu
Untuk selamanya

Kau yang amat ku rindu
Yang amat ku perlu
Tiada lain di hatiku
Ku rindukan belaian mu
Tanpamu di sisi
Ku kan kesepian...

note : lagu ni di guna kan masa video besday wish aku, tak igt thn bila... thn 2005 kot.. video yg buat aku sayu... now tgh proses nk cr cd ni semula... ada wish dr FF, LO & MO & kwn2 mofc.

Wednesday, October 7, 2009

layannn jer gambar...

baru sempat transfer gambar dr hp aku....



kunci mangga tu mmg tak blh potong

ini lah bhgn yg dipotong / gergaji , xsure la mcm mn dia potong

pintu kayu di bhgn dlm. kunci besi di umpil keluar.


beg nikon ni jer yg tggl :(


ini saja yg tggl, mouse , bateri laptop , beg laptop, wayar utk charge bateri :(

Monday, October 5, 2009

hari yg malang

02.10.2009 hari malang bagi aku, lbh kurang 12.30 kakak aku call... aku baru cakap hello.. aku dgr dia ckp... balik rumah... balik sekarang.. rumah masuk pencuri... tak tentu arah bila aku dgr apa yg kakak aku ckp... aku terus teringat laptop aku ats meja.. aku capai purse n apa2 yg ptt terus kuar opis... aku rasa lambat nyer nk naik tren lg... sambil tu aku infm adik aku... adik aku terus tanya.. camera akak mcm mn.. aku lg cemas.. aku terigt mlm td aku dah kemas2 baju n camera tu dh ltk dlm hanbag putih n ltk atas katil... aida plak call cemas... dia pn otw blk umh... then dia call semula infm.. laptop aku mmg xde.. laptop mama dia pn xde... masa tu tak tahu nk buat apa... sumpah seranah penyamun tu dh berlambak dr td... ank buah aku kata polis blm sampai... rumah berselerak... yg ada abg ipar aku jerr.. kakak aku pn xsampai lg... rumah aku mmg xde org masa waktu keje.. Kdg2 jer ank buah aku or abg aku ada kt umah…

Sampai umah aku terus masuk, mmg bilik berselerak… sumer tv ada lg… bilik aku yg berselerak laci bhgan dalaman… yg pasti brg kemas aku ltk dlm laci tu juga… ats meja kosong.. beg putih ada tp kosong jg… beg camera nikon, dh terbuka kat atas lantai.. beg crumpler tak kelihatan.. CELAKA punya penyamun… cnfm di amik crumpler utk isi camera …then beg laptop tm aku dia isi 2 laptop yg dia curi…. aku kuar tgk bilik aida then bilik kakak aku… bilik aida yg plg berselerak.. maybe sbb penyamun tu xjumpa apa2 dr bilik dia… kalau ikutkan anggaran.. mmg aku la plg byk kerugian… laptop vaio aku br beli may lps… camera dslr bln dec thn lps… nikon lens 200mm beli jun lps… crumpler aku br dpt ms raya lps waaaaaaaa…jimmy aku dh xde….. mmg perompak CELAKA…

2 org polis datang, amik report… masa tu kn smayang jumaat …so terpaksa tggu sarjan n fotografer polis tu dtg amik pic… sblm dia amik pic.. aku dh amik pic guna hanfon…. Mmg la sedih tp takkan la nak melalak meraung…. Ramai yg kata aku cool… sbb aku xmelalak…. 2… 3 org ank buah aku dtg umah ..sumer berciter… review apa yg blaku… sumer berckp psl laptop aku waaaaa mmg itu la brg plg br n plg mahal yg hilang… hp dlm bilik aida..xplak perompak celaka tu amik… laptop & vcam kakak aku pun hilang… brg kemas kakak n aku lesap… nsb baik passport tak hilang…. Kalau tak mcm mn aku nk g indon bln dpn…

Slps polis amik report… pihak mgt bgnan tu dpt info yg tkt 9 ada 2 buah rumah yg di pecah masuk… wah perompak celaka ni terrer btl… so aku rasa mmg dia org flat tu jg… nsb baik aku xde ilmu apa2… sbb kalau ada..cnfm si perompak celaka tu dh mati … aku nak brg aku di pulang kan tu jerr… bukan sng utk beli brg2 kesygan aku… si celaka ni plak blh dpt duit dgn mudah… adil ke mcm ni…. Si celaka ni xkan sng hidup nyer seluruh keturunan…. Makan duit haram… coz aku takkan halal kan segala duit penjualan yg dia dpt dunia akhirat… sapa yg beli brg curi ni… org2 ni juga akn hidup kepanasan …hidup ssh… dpt penyakit… segala nyer la… mmg hidup merana la… ramai yg ckp setiap kejadian ada hikmah nyer… so tgh menunggu hikmah di sebalik kejadian ni…. Kalau ada la… eiiii tension…. Kenapa la perompak celaka ni masuk umah aku…

Pihak mgt flat aku tu pun mcm hampeh... lembab nk bertindak.. bila umah dowang dh di masuki pencuri . baru tahu... guard yg ada pn ntah apo2... xguna ltk guard house... kalau yg jaga nyer sorg... tp bila g mkn.... xde sapa pn jaga... so sesapa pun blh masuk kawasan flat tu... bongok btl... bangla, indon mmg la ramai menyewa kat situ.... kalau aku report imigresen...cnfm kena angkut tu....

Pada kawan2 ..doa2 kan la.. yg penyamun tu pulangkan brg aku... aku syg sgt2 kt sumer brg2 yg hilang tu... aku bukan ank org kaya... yg blh beli brg2 tu bila2 masa... hanya allah saja tahu perasaan aku sekarang... :(

Tuesday, September 29, 2009

rayer bersama jimmy


sapa Jimmy bo?? hehe anak pakcik crumpler hahaha... aku mmg dh lama suka beg camera ni, aku try survey kat crumpler KLCC... xde plak yg jenis ni... yg lain2 ada... jeling2 harga... wah blh meng bankrap kan aku ni... so survey kat internet plak... teringat aku kat bdk fc yg blajar kat UK tu... kalau tukar currency pn... blh la aku cukup mkn... ini lah antara hobi2 yg blh buat org bankrap.. fotografi... drpa body camera, lense, tripod & now beg camera plak... itu blm masuk speed lite... xper2.... ank buah aku dh ada speed lite baru, aku pinjam jer dr dia hahaha... so aku minta bdk uk ni beli kan, kena la tggu 2..3 bulan.. tggu dia balik bw beg aku... so sblm raya br aku dpt beg tu... so beraya dgn jimmy la aku... org lain bw handbag, aku sibuk bw beg camera tu hahaha tapi mmg puas hati la..
Hari raya lepas, aku tak lama kat rembau.. selasa mlm dh ada kat KL... rabu plak dah keje.. nsb baik ada 3..4 org jg kat opis... tp mood keje hampeh... mmg maleh tahap gaban ... raya ni sama jer dgn raya dulu2... tapi ada kazen mak aku yg bagi duit raya hahaha ank buah aku jeles jerr sbb dia pun xdpt... kazen mak aku ckp, dia tgk sama jer mcm bdk2 yg salam ramai2 ni... hahhaha apa tak nyer raya ke 2.. aku pakai jean & t'shirt jerr... dgn xde make up lgsung... natural beuty , wat per nak makeup2 hahhahaha bluwekkk... tapi bila raya dgn familli angkat aku, ada la pakcik budiman ni, bg aku n adik aku duit raya sorg rm50.... fuu yoooo... then ada plak sum1 yg baik hati g beli kan jeans hahaha suka la sgt2... sambil2 window shopping terserempak dgn adik kwn dr negeri jajahan.... msg2 pandang2 jer hehhee fuuhh nsb baik aku jln dgn adik aku, kalau dia jumpa aku dgn sum1 yg last minit xjd join tu... cnfm la kecoh kat negeri jajahan hahaha... selamat ....
minggu ni dh start keje mcm biasa... alah maleh nyerrr tp kena keje rajin2 bulan oct, xblh pontenng2 sbb bln nov nk g trip dgn famili... thn dpn plak ada 2 trip tgh menanti. waaaa bankrap la aku... npknyer kena cop duit byk2 hahaha gilorrr... xpun pinjam kejap mesin cop duit dr bank negara hahaha... kena cr xtra income ... slalu sgt buat keje2 amal.. sdg kan artis yg kaya raya nyanyi utk charity, dpt byran... ini kan plak aku yg xkaya lgsung ni... xdpt apa2 byran utk keje charity aku ni.. tapi mcm mn nk buat part time.. weekend asyik busy.. keje amal byk sgt... weekend ni kalau btl2 cnfm ada 2 jemputan open hse... kalau aku xdtg mean sum1 akn ckp aku merajuk la ni haha... itu 1 hal, then weekend ni ada yg dah booked nk tgk movie, nk g shopping, nk g makan2, nk g merayap... kalau tema 1 malaysia.... rakyat didahulu kan, pencapaian di utamakan... tema aku ... org tersyg di dahulukan, kawan2 di utamakan hahhaha

dah la... perut pn dh lapar ni... dh kul 1... lunch time... nk g mamam apa2 yg ptt... nnt aku citer lg... gambar byk tp maleh nk letak... even kat FB pn aku maleh nk ltk hahaha... nnt2 la... bkn best pn gambar2 aku hahaha

Friday, September 18, 2009

Salam Syawal....

sedar tak sedar dah tggl 2 hari jer lg nk raya... so mcm mn persiapan u all ek? aku? last minit baru ada rezeki terlebih... alhamdulillah... last minit juga la baru nak cari baju kurung hehe.. bkn nyer aku takde baju raya... sblm ni aku dh "amik" kat kedai kakak aku... yup word yg sesuai "amik" sbb aku tak byr pun hahaha walaupun dia ada sebut harga kebaya tu... tp aku lupa la harga hahaha aku dah test kebaya merah tu.. alahai mcm "seksa" plak mata memandang.. itu yg aku g cari bj kurung lain... 1st time aku g beli baju kurung sorang2... siap 3G dgn adik aku, nk tanya pendapat dia... aku dh berkenan.. aku amik jer la.. chuppp kali ni bukan "amik"... aku beli jer la... alhamdulillah... sebenarnyer aku tak ksh sgt psl baju raya.. tapi mak aku yg akn bising kalau aku recycle baju kurung.. pakai baju kurung pn pagi raya.. ptg dh tggl baju jerr... then terus la tergantung kt dlm almari... that y aku maleh nk beli...

akhir nyer langsir siap juga di jahit... mesin tu dh akhir2 ni slalu buat hal plak... itu yg melambat kn keje aku... at least siap sblm raya... n ter gantung masa raya hehe...

hr ni jumaat aku keje lagi... keje mmg ada ni.... tp biasa la mood raya a.k.a MALEH... hope dpt balik awal... opis ni pun dh sunyi... next week lg sunyi kan... insyallah kalau rajin... rabu aku dh ada kat opis.. cuti lama2 pn bukan g mana2... semua nyer dh kemas... single tp brg mcm2 aku nk bawa... raya ni juga 1st time dgn "jimmy"... sapa jimmy? hehehe nnt aku citer.

so pada sesapa yg baca blog aku, aku nak minta maaf , andai ada kesalahan @ kesilapan aku ketika berbicara... kalau ada yg terasa hati ke... aku pn manusia biasa... slalu buat salah... kalau nk dtg beraya.. dtg la kg aku... kat KL xde apa2... sumer nyer kat rembau hehehe...

jumpa lg lps raya..... assalamualaikum

Monday, September 14, 2009

hari raya.. duit raya...

hmmm boleh tak kalau thn ni, masa raya aku minta no akaun saja dr ank buah aku?? hahaha next month br transfer duit raya... aku ada 24 org anak buah.... nasib baik la 9 org dah bekerja... ada yg gaji lg byk dr aku hahaha... so aku kena bg duit raya kat 15 org ank buah aku... kalau kecik2 xper juga.. blh jer aku bg sorg singgit hahaha... ini ramai yg blajar kat U... tp org kata bdk2 U sekarang kaya2... duit ptptn dowang byk... lgpn mak bapak dowang dh kaya2.... maksu dowang ni jerr yg kurang kaya hehehe...

org kata keje kerajaan best, dpt gaji awal.. gaji awl mean abis awal... nk tunggu gaji bln dpn... azab btl... so lps raya, kena puasa semula hehe... minggu ni , minggu terakhir puasa... hati dh sampai kg... maleh btl nk buat keje... minggu ni kira ramai lg kat opis... tggu la lps raya... senyap sunyi... ms ni lah best g opis... blh buat keje dgn aman damai...

alamakkk.. baru terigt, mcm mn aku blh lupa nk tapau bahulu smalam ekk... 4..5 jam aku mengadap bahang panas.... nsb baik la ank bulan dah kelihatan hahaha...

ok la xde mood nk type pjg... xtahu nk citer apa lg... yg pasti aku nak cari extra income... tgh pk , mcm mn nk cr xtra income... apa benda yg aku nk jual ekk... yg blh buat bisnes.. hmmm ok lah...

Wednesday, September 9, 2009

09.09.09

9th Sept 2009...

cantik kan nombor ni? ramai yg nak abadi kan date ni dlm diari kehidupan msg2.... ada yg nk bertunang... berkahwin... hr ni jg besday angah... cnfm la dia mesti tggu date ni... setakat ni xde apa yg special pn jadi hr ni hehe... mn la tahu ada plak yg nk bg bonus raya... keep dreaming la ... xde benda nk citer pn... saja nk tulis date ni hehehe.

Monday, September 7, 2009

berehat seketika b'sama kit kat...

7th september 2009

Bulan puasa mn blh mkn kit kat hehe lg 2 minggu jer lg nak sambut raya... yeayyy.... lately ni asyik berpk… mcm2 yg dah berlaku.. sama ada kat blakang aku… atau pun dpn mata aku… sumer nyer aku telan… bila aku jd skt hati… so aku rasa mcm nk berehat.. tapi bukan merajuk.. (kalau majuk pn xde sapa nk ksh, xde sapa nk pujuk) Aku perlu tenang kan hati… aku perlu kembang kan hati aku yg semakin kecik…. Mmg ssh nak buat.. sbb hati aku tak kuat… cpt sgt cair nyerrr… tp kali ni aku “paksa” diri utk lakukan jg… aku nk tgk brapa lama hati aku blh tahan… kesian pada sum1 yg dh lama aku tgglkan…aku tahu dia kecik hati dgn aku… nape aku tak fokus pada dia… dia yg pnh ckp syg kat aku… manja dgn aku… rindu nyerrr kat dia… aku kena usaha kembali… nk amik hati dia balik… aku hanya tgk dia dari jauh tp aku tak dekati dia… beribu2 gambar aku amik … tp gambar dia tak pnh pn ada dlm camera tu…dia sentiasa hargai usaha aku… takper2… lps ni aku kena usaha lebih….

Aku jrg citer kesusahan aku pada org lain kecuali org2 tersyg .. mesti org pk aku tak pnh ssh.. hidup aku sng… kalau itu yg org pk, mmg salah… org tgk aku mampu beli mcm2... that y , aku tak pnh dpt simpati org… ada org suka berciter ttg kehidupan dia, that y mudah dpt simpati & dpt mcm2 dr org lain.. kalau nk citer kesusahan… aku pn ada ksh sedih…. Tp biar aku simpan sendiri…

Sum1 offer aku part time job… utk xtra cash… mmg itu yg aku perlukan sgt2… tp perlukan komitmen yg bgs… dia hanya menunggu aku dtg meeting dgn dia… so semua nyer terpulang pada aku… mungkin ini 1 cara aku utk berehat seketika… fokus pada cari duit lebih BUKAN pada abiskan duit lebih2… kalau dia blh byr hasil kerja aku… kenapa aku perlu tolak… selama ni pn aku byk buat kerja yg tak berbayar… ala2 kerja amal la kan hahahha… tp aku ni… cakap jer pandai.. tp akhir nyer aku xg jg jumpa dia… tgk la.. agak2 lps ni kalau aku senyap jerr.. means aku ada keje part time… so at least xde la org ckp aku majuk hahaha … cover cover…

Tuesday, August 25, 2009

Puasa hari ke 4....

hari ke 4 puasa.. alhamdulillah..

1st day puasa dpt la berbuka puasa kat kg.. juadah buka puasa sumer nyer fav aku... walau pun npk simple bg org lain.. bg aku ni la yg plg best..slalu nyer bulan puasa aku jrg sgt mkn nasi... sahur mmg la maleh aku nk bgn , kalau kejut kn pn... aku minum air jer... dan yg plg rajin kejut kan aku sahur, adik aku la... pagi sabtu sempat g seremban, beli kain langsir utk langsir raya.. tak tahu nape, tiba2 aku rasa rajin utk menjahit...

2nd day plak... pagi ahad mak aku dh ckp. balik KL awal sbb kakak aku masuk hospital pantai medicare mlm td... kebetulan aida pn ikut aku blk kg.. so dia pun nk tgk mama dia... so tgh hari dh ada kt spital... ank arwah kakak aku pn nk dtg then along dr JB pn ckp otw ke KL... mcm nilah adik bradik aku, ada jer yg sakit... mesti dtg berkumpul... alhamdulillah... doktor ckp, dowang blm dpt detect kakak aku skt apa... terigt along aku, dulu2 ms bulan puasa jg la masuk spital jb.... Ptg tu buka puasa kt umah jer.. mak yg masak hehehe

pg isnin penyakit M dh dtg hahahha... terus cuti.. along aku nk balik jb ptg tu jg.. tp sblm tu g MV dulu... aku pun kebetulan nk g sony centre, hantar laptop... merayap ramai2 la... sblm dowang blk singgah kejap spital... doktor tak bg kuar lg... tak tahu la apa penyakit dia... ptg tu aku , aida & ejai jer yg tggl kat umah... aku n aida goreng mee.. mcm tak caya blh goreng mi.. maybe benda ni kecik tp mcm aku yg "pandai" masak ni... 1 kejayaan bsr... lps buka puasa aku sambung menjahit... sbb ptg td aku dh benti kejap... npk nyer mlm2 ni la keje aku...

hr ke 4, buat keje mcm biasa.. ngantuk pn ada... yg best nye sony centre dh call suruh dtg amik laptop.. wah cepat nyer servece dowang... TAPI kalau laptop ada mean aku akn bz dgn farm aku , restoran aku, pet mengong aku hahaha... abis la langsir raya aku tak berjahit...mata makin ngantuk ni.. aku tido jap la... nnt2 la cont.. tag pejal pn aku tak jwb lg... hmm ptg ni nk buka puasa apa ekkk.... zzzzzzz

Friday, August 21, 2009

salam ramadhan...

Sempena tibanya bulan baik Ramadhan tidak lama lagi, saya terlebih dahulu ingin memohon ampun dan maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengajakan maupun yang di sengaja, jika saya ada menyakiti hati di antara anda semua, jika saya ada terlanjur kata bila berbicara, dan mohon halalkan makan & minum yg pernah anda berikan kepada saya selama ini, dan juga mohon dihalalkan semuanya.

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.
Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalahRasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

Kelebihan Solat Tarawih
1.Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga Para malaikat di bawah 'Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.
13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).

19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.

21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.

22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.

23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.

28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.

30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

Thursday, August 20, 2009

bowling tournament


18hb July 2009

Event ni dah lama blaku pun, br nak citer… tp segan plak nk citer… so saja nak share hehe aku dah anjurkan lbh kurang 5 kali bowling tournament… slalu nyer bila aku yg jd penganjur , aku mmg xjoin main skali… yerla byk benda yg aku nk uruskan… mcm mn aku nk focus main bowling …. Slalu nyer aku kuar main boling dgn kawan2.. dulu2 slalu gk kuar dgn adik bradik… tp aku maleh kalau main boling dgn ank buah aku ejai.. dia ni wakil negeri, so mmg terrer.. aku cnfm kalah la… seingat aku, aku tak pnh join tournament .... yer la aku buka terer pn.. buang duit jer kalau join…

So nak jd kan citer.. kelab sukan kat opis ni buat tournament boling... ada 4 group dlm kelab sukan, kitaorg berlawan antara 4 group ni... setiap group antar 4 team… group finance ni ramai jg bdk2 muda… kakak2 yg dh berumur pun ramai… dowang ni ada yg tak pernah main boling pun… tp ada juga yg dh biasa main boling.. so aku terpaksa juga la join tournament… bila ketua team aku tanya sapa yg slalu dpt 100 point.. aku diam jerr.. maleh nk bising2… mmg aku pnh dpt 100 above tp tgk nsb jg… kdg2 mcm HAMPEH jerr…sebulan sblm tournament mmg sumer sibuk berlatih… kaya la cosmic bowl mid valley tu… lunch hour ramai yg g training… awal2 lg dowang dh bahagi2 kan kumpulan … TAPI yg tak best nyer.. last minit nama aku dh masuk team harapan… aduhyaiii leader team ckp kalau blh biar ada 1 team yg terrer… aduhyaiiii… aku tgk ahli team aku yg lain… dowang ni terrer la.. kalau aku main mcm hampeh mcm mn… dowang ni pandai2 jer tukar kan nama aku…. Presure la... dh la bila g training... point aku mcm hampeh jer.. terrer lagi kakak yg tak pnh main boling tu… aku yg ajar , aku yg mcm hampeh… lantak ko lah, kalah nnt, jgn slhkn aku ekk…

Pukul 9 dh kena daftar kt mid valley… makk aiii awal btl.. dh la 18hb tu sama dgn tour d gerai kat KL.. lg la aku tension.. sbb aku xblh nk join... tp rs seronok gk.. 1st time join tournament.. npk mcm cool… dlm hati.. tuhan saja yg tahu… aku tak bw camera pn, maleh nk amik pic… guna hp jer.. bila nama team dh masuk system, ada brader ni plak.. tiba2 nk tukar kedudukan.. dia nak baling last plak… dia kata lambat panas. Alahaiii tension la.. nama aku la yg kena naik jd player 1st… tak psl2 staff cosmic ni kena tukar nama aku dgn brader tu... lg la aku presure... baling punya baling... 1st game ok, 2nd games hampeh, 3rd game ok skit.. yg lain2 not bad… abg sorg ni pun terer jg.. team aku antara yg abis awl jg… lega aku… tgk point keseluruhan.. then dowang pn dh mula ckp2 team aku yg highest setakat ni… wah biar btl… lepak jap tggu dowang uruskan psl markah…

Stgh jam jg menunggu.. akhir nyer dowang umukan suruh berkumpul.. masa tu la.. aku dgr sorg ckp, team u juara… aik biar btl… dlm hati dh suka sgt.. tp control.. bila umumkan yeayyy team aku JUARA keseluruhan… Alhamdulillah.. brader sorang ni juara keseluruhan lelaki.. yg pompuan plak bdk team lain…. Mmg aku dh agk.. sbb aku tgk point dia byk gk… bila dia umum top 5 women… nama aku xde… tp nama kakak yg sorg ni ada. Td kakak ni ckp point dia.. hmmm point dia lg rendah tp mcm mn dia blh masuk top 5… xper la biar jer la… aku maleh nk bising2…

Esk nyer kat opis bila pengerusi kelab email kan keputusan boling… aku saja la gatal2 request nk tgk result utk pompuan… alih2 aku dpt 1 email dr pengerusi kelab ckp yg cosmic bowl dh buat silap…. Nama aku dh masuk dlm list lelaki… sebenar nyer aku dpt tmpt ke 2… aku terigt ini mesti kes brader yg tukar nama dgn aku… pekerja tu tukar nama tp xtukar bhgn jantina…wahhh aku xsangka blh dpt no 2.. beza aku dgn 1.. 12 point jer… dowang minta maaf then dowang akn bg aku piala utk no 2… 2..3 hr lps tu br la aku dpt piala aku… bangga la jg.. wpun no 2.. tp point aku xla byk sgt… hehehe bila tgk result bkn nama aku jer, ada lg nama staff popmpuan yg masuk list lelaki.. ishh dowang ni… xbuat keje btl2… that y aku xnk buat tournament kat mid valley… kat BTS lg best.. so inilah citer nyerr.. panjangnyerrrr citer aku… ishh keje opis xbuek jg…. Ok la.. kalau rajin aku citer benda lain plak… tiba2 rindu nak buat bowling tournament lg.. thn lps aku dh stop.. thn ni tak tahu la mcm mn…hmmm

Wednesday, August 19, 2009

bila hati berbicara...

Aku ckp aku tak kisah... tp jauh dlm lubuk hati aku... aku TERASA sebenar nya. Sapa yg berada kt tmpt aku PASTI akn terasa apa yg aku rasa... apa beza 10 tahun dgn 1 tahun... jarak masa yg jauh TAPI hanya sbb 1 thn ada kelebihan... yg 10 thn TAK DE keistimewaan apa pun. Apa yg aku buat selama 10 thn , ikhlas tak mengharapkan balasan... org ckp bersyukur dgn apa yg ada... TAPI apa yg aku ada?.... Aku BERUSAHA utk dapatkan apa yg aku ada.. DIA??? Usaha dia tak sama dgn usaha aku TAPI dia juga yg dpt... aku tak paksa utk layan aku mcm tu TAPI sendiri pk la... Aku manusia jg, ada hati & perasaan... Takkan nak tggu aku cakap br paham.. Pernah tak pk susah payah aku... ko yg tak ssh & tak payah dpt segala nyer... that y ramai yg BESAR KEPALA... takper takper... aku redha... coz 1 day aku akn berlalu pergi... masa tu aku xkn menoleh ke blakang lg... aku anggap ini semua salah aku sendiri.... dh mmg ini yg allah tentukan utk aku... alhamdulillah...

Monday, August 17, 2009

Weekend yg best

Hari minggu yg bestest hehehhe... weekend yg baru lepas ni aku balik kg lg... mak ckp nk masak lomang.. sodap tu... sbb kan jumaat mlm tu ada preview ' jin notti' so aku terpaksa la balik pg sabtu.. pagi betul aku bgn.. sbb abg aku yg drive... kang lambek2, abg aku plak yg hangin... sampai kt kg.. mak, kakak n abgngah aku tgh bfast... lapar gk ni, aku blm mkn apa2 dr td... aku mkn apa yg ptt...

kakak aku yg no 3 ni dh mula amik daun pisang, buluh, dia mula nk isi daun dlm buluh tu... aku pgg camera jer.. xtahu nk buek apo laie... bila dh isi daun tu.. masa utk isi beras + santan plak.. part yg ni aku involve... bila aku & aida dh take over... kecoh la sesi tu jd nyer... lps isi, baru la ltk lemang tu kat api...












dlm masa yg sama ank2 arwah kakak pn dh sampai kg then along aku plak sampai... umah dh mula meriah... aku tggu tetamu yg ckp nk dtg kg amik rambai hehehe

mak aku dh bz dgn bahan2 nk buat rendang .. aku??? masa ni aku lbh byk menyibuk... bila dah ramai yg balik... slalu nyer minum ptg kat luar , bwh pokok mata kucing.. pokok rambutan... borak2 bkn slalu berkumpul... ini pun tak complete... ada kakak n abg aku yg tak balik...


sambil borak, tetamu yg aku tggu tepon .. dia kata dh sampai tol pedas... so aku & ank buah aku g jemput kat sana... sampai juga tetamu yg aku tggu... sampai jer terus bergosip hehehe


malam plak sambut besday ank buah & abg ipar aku... mkn2 kek jer... baru 9 lbh , msg2 plan nk g tgk movie tp kena g seremban la... tgk internet jadual movie.. ala xde plak midnite... hmmm nk buek apa ni ek... jom round2 rembau... ala setakat rembau 15 min jer blh round2... aida plak nk mkn beger gerai.. cari punya cr sampai ke chembong , pedas... akhir nyer A&W seremban dgn baju tido jerr...hahahha sbb dh tak tahu nk g mana... ke seremban jer la jawab nyer.. round2 kejap terus balik sbb dh kul 11 lbh.. hujan pun dh turun... balik sumer terus tido...



pagi ahad sumer bgn awl hehe lps bfast.. mula g tgk pokok rambai tepi umah.. buah rambai dh byk gugur. so dh tggl skit.. kalau ada pun kat pucuk pokok.. nsb baik abg aku ada, dia la yg panjat... ada org tgh cuba amik rambai guna galah... merasa jg la buah rambai... lps tu terus dgn plan mandi jeram.


tak ramai yg nk join sbb nk masak kita org ber6 jer yg g.... nsb baik noji ank buah aku ada.. dia yg jd tour guide + juru camera... aku bawa org, mandi kat hutan lipur gunung datuk... sebenar nyer aku pn dah lama x g sini... SEJUKKK GILERRRR.. sbb mlm td dh ujan so pagi ni air sejuk la... tp best... cr port yg best skit br mandi hehe... dulu2 aku n famili pernah buat trip daki gunung datuk... so at least aku dah sampai ke puncak gunung datuk tu.. best best... tak byk pic blh letak.. sbb gambar aida byk yg menyeksi plak... kena sencored skit hahaha..






















balik umah lauk pn dh masak haha pandai btl kitaorg plan... so xpyh nk tlg masak hehehe.. pemaleh betul kan... Petang ahad sumer balik rumah masing2... next time blh g mandi jeram lg hehe....

Thursday, August 13, 2009

kena tag dgn pejal..

aduhyaiii... tak pasal2 kena tag dgn pejal... so kena jwb jg la ni... tgh break ni... hr ni last day kursus....

1.Apa perasaan anda skrg??
nak balikkkk umh tido... ngantuk lak aiiii...

2.Saya nak makan???
mee kari klcc.. sodap lak aiii

3.Saya tak suke??
tak suka sum1 puji org yg aku tak suka dpn aku...

4.Impian saya??
nak buka bisnes & nk jd bos hahhaha...

5.Saya harapkan??
masa dpn aku akn lebih bgs... kehidupan yg di berkati...

6.Jika saya boleh putarkan masa??
nk blajar rajin2 kat itm...

7.Saya pada 10 tahun akan datang???
hidup di kelilingi org2 yg menyangi aku

8.Handphone saya adalah sebuah
bukan sebuah.. aku ada 2 buah hp hahhahaha hp ni lah segala2 nyer... lbh2 lg ni sum1 yg bg hehehe

9. Saya pernah bercenta sebanyak?
biarlah rahsia... ku intai cinta dlm rahsia... hahaah

10.Saya suka pada??
lelaki yg gentleman... romantik... oppps sesuai ke jawapan ni dgn soalan tu...

11.Kawan-kawan saya???
kawan2 aku adalah org2 yg byk memberi sokongan pada usaha2 aku dlm fc... mungkin aku bukan kawan yg baik... tp aku syukur dpt kwn2 yg baik... aku blhterima keburukan seseorg tp kalau blh terima jg keburukan aku...

12.Pernah dikhianati??
maleh nk citer benda2 yg menyakit kan hati...

13.Apa yang hendak anda lakukan kepada orang yang pernah mengkhianati anda?
lantak korang la... maleh nak amik tahu...

Senaraikan 8 orang untuk di tag:
korang rajin sgt baca blog aku kan (perasan jap, ntah2 xdo sapo nak baco...)
1- wani a.k.a pipicomel
2- leo
3-angah
4- iejat
5- yana
6- jumaat
7- aida
8- zue ... (kalau dia bc blog ni)

Monday, August 10, 2009

idiot test

kalau korang rasa pandai, cuba la amik test ni... actually td aku bosan kt opis ..so aku search ntah apa2.. skali terjumpa website ni... slh satu cara utk buang masa u all kt opis kalau xde kerja... mmg best... tp kalau asyik salah jerrr... korang akn geram sendiri hahahha


The Idiot Test

Laman web ini memerlukan waktu yang lama untuk diselesaikan kerana:
1. Ia sangat banyak soalan untuk dijawab.
2. Jika anda melakukan satu sahaja kesalahan, maka anda harus mengulang kembali dari awal.


http://users.skynet.be/bk258512/idiot_test.swf

Wednesday, August 5, 2009

rambai oh rambai...

sebenarnyer ni citer 2 minggu lepas.. br now nak menaip hehe... amik pic beria tp maleh nk menaip.. hari ni mood tak bagus.. kenapa?? handphone ni la... buat pasal masa2 kritikal... dh la budget xbyk.. masa ni lah nak rosak... xblh ON langsung, nsb baik hp lama ada... byk plak info dlm hp rosak ni... no hp kawan2 xsumer ada dlm hp lama ni... hmm hampeh la... tgh hari ni baru nk g kedai repair.. duit lg waaa...

sdh sdh... aku type ni nk citer psl buah rambai.. korang tahu kan buah rambai ni mcm mn.. jgn jd mcm ank buah aku yg skolah s'pore tu, ckp pokok ciku hahaha... mengong btl... so 2 minggu lepas aku balik kg , tgk mak aku demam.. mak aku suruh aku tgk pokok rambai tepi umah tu. wah gilerrrr lah... lebat nyer buah dia... apalagi amik camera mula la amik pic... ank buah aku yg lain pn join memanjat... ada 2 batang pokok yg blakang umah ni... 2 2 pokok buah lebat.. mcm tak tahu nk amik yg mn satu.. okap la tu... nk panjat tinggi2 tak berani, so guna tangga jer.. ini pun br skit tapi dpt 5 plastik besar....

aku rasa sekarang ni pun buah rambai masih byk lg kt umah... sapa la rajin nk amik... abg2 & kakak aku kalau balik kg, baru la amik... tapi kalau ada sesapa yg nk dtg mkn kt kg... aku ok jerrr... Puasa pun dh nak dekat, dlm next week mesti abg2 & kakak2 aku balik kg... so tak la membazir buah2 tu jatuh ke tanah... durian & rambutan dh abih... so lps ni aku citer benda lain plak...






















Wednesday, July 22, 2009

utk warih2 yg terrer

aku dapek forward email dr kengkawan kek opis ni ha... golak2 aku baco bondo ni...

Menguji yang anda benar benar anak jati Negeri Sembilan

1. N9 ado ompek undang, yg mano botul ?
( ) sg.. ujong, rembau, jelobu, johol
( ) seremban, rembau, bahau, kualo pilah
( ) sg. ujong, kualo pilah, rembau, jelobu
( ) seremban, kualo pilah, jelobu, tampin

2. susunan ketua adat N9 dari kocik sampai bosar
( ) menteri besar, buapak, lembago, undang, yamtuan
( ) penghulu, lembago, undang, menteri besar, yamtuan
( ) buapak, menteri besar, undang, yamtuan
( ) buapak, lembago, undang, yamtuan

3. ibu negeri N9
( )sepang
( )seremban
( )sungai ujong
( )rembau

4. ayat mana betul menggunakan perkataan "ghoman"
( ) ghoman bulu tongkuk den lalu dopan kubur tuh...
( ) cubo cormin ghoman tuh sikit...
( ) nak lontur buloh, kono ghoman lam sungai dulu...
( ) apo ghoman nak jadi den tak kisah... den ondak yo

5. bukit apo yang menghubungkan paroi dongan sri menanti
( )bukit timah
( )bukit putus
( )bukit tanggo
( )bukit omeh

6. tompek bernamo "Pantai" terlotak kek mano ?
( ) jln antaro rembau ngan senawang
( ) jln antaro kualo pilah ngan sri menanti
( ) jln antaro rasah dan pok dek sen
( ) jln antaro paroi dan bukit tanggo

7. apo makno "cenekel"
( ) aksi mencungkil lubang kecik
( ) main tipu
( ) aksi merotan
( ) cangkul batas

8. makno "hongeh"
( ) terlalu konyang
( ) terlalu suko
( ) terlalu ponek
( ) terlalu sodap

9. apo makno "pembongak"
( ) kaki tipu
( ) orang yg bongkak
( ) kaki curi
( ) kaki pancing

10. Dari seremban sebelum sampai Sri Menanti, kito akan lalu satu tompek air terjun... apo namo ey ?
( ) Ulu Bondol
( ) Jeram Toi
( ) Air Terjun Klawang
( ) Jeram Besu

11.. Berikut pernah jadi menteri besar N9 : Isa Samad, Rais Yatim, Mohamad Hassan, Isa Bakar
( ) 4 betul
( ) 2 betul 2 salah
( ) 1 betul 3 salah
( ) 3 betul 1 salah

12. Laluan kajang seremban, kita akan lalu sebuah pekan kecil iaitu
( ) nilai dan sepang
( ) mantin dan longgeng
( ) pajam dan mambau
( ) bongek dan klawang

13. tompek yang popular kek pok den sen
( ) toluk komang
( ) salak tinggi
( ) toluk tinggi
( ) pantai klebang

14. kuala klawang dalam daerah mano ?
( ) rembau
( ) jelobu
( ) kualo linggi
( ) kualo pilah

15. semuo adolah tompek kek sempadan N9... yg mano satu bukan
( ) simpang ompek
( ) lubuk cino
( ) bongek
( ) tampin

16. apo makno "hongap"
( ) dengkur
( ) hinggap
( ) nafas
( ) gatal

17. Wisma apo yg paling glamour kek seremban sekitar awal tahun 90 an
( ) wisma emas
( ) wisma MPS
( ) wisma punca emas
( ) wisma dagang emas

18. Kg senaling kualo pilah terkonal dengan apo ?
( ) taik lombu yg banyak (den ghaso yg ni la...dh lamo tk ikut jln ni.....banyak piuk api)
( ) perusahaan telur itik
( ) tanaman buah nago
( ) pusat pemprosesan baja taik ayam

19. klau masak lomak cili api... bahan apo yg ponting skali
( ) lado api, bawang, kunyit, air
( ) lado api, kunyit, soghai, santan
( ) lado api, kunyit, halio, santan, limau purut
( ) lado api, daun kunyit, santan, sengkuang

20. namo salah satu undang N9 yg menanda tangani perjanji kemerdekaan malaysia
( ) Tengku Adnan Mansor - Tengku Besar Tampin
( ) Dato Lela Maharaja Hj Ipap
( ) Dato Paduka Demang Lebar Daun Hj Isap
( ) Dato' Kelana Kamaruddin kacha (Den agak yo)

21. stesen keretapi lama di bongek terletak di
( ) congkau (Ni pun den main agak yo)
( ) penajih
( ) miku
( ) tiroi

22. apo makno "menyanggau"
( ) lidah kelat kelat makan nenas
( ) memikat burung
( ) mengacau dodol
( ) pijar-pijar terkena lada (menyonggau ko?)

23. apo makno "menghungap"
( ) lari tercungap cungap
( ) menhendap ayam hutan
( ) penat kekenyangan
( ) menerkam makanan

24. apo makno "hunggeh"
( ) keadaan tersengih mcm kerang busuk
( ) proses mencabut ubi kayu
( ) teknik mengumpil daun pintu
( ) teknik menggigit buah jambu batu

25. tali air tepi sawah merujuk kepada
( ) lombok
( ) lompak
( ) bonda
( ) bendong

26. apo dah jadi kek tapak lamo stadium seremban
( ) Taman Botani
( ) Bangunan TNB Baru
( ) Term ina l One
( ) Seremban Parade

27. ayat mano yang botul pasal ghemah
( ) ghemah ghemah jugak, hutang den bilo nak bayar
( ) elok lah sikit makan tuh jgn sampai bersepah ghemah
( ) bawak keto tu biar ber-ghemah sikit
( ) apo yg ghemah ghemah kek luar tuh... suruh dio sonyap

28. apa makno "okap"
( ) otai
( ) tamak
( ) cekap
( ) lembab

29. apo makno "bosolumak"
( ) kusam
( ) suara lunak
( ) comot
( ) berlemak

30. ado satu skolah bersebolahan taman tasik seremban... skolah apo tuh ?
( ) SM Saint Paul
( ) SM King george V
( ) SM Convernt
( ) SM Seremban

31. Ado satu fast food dokek taman tasik seremban, dokek dongan bangunan TM
( ) ANW
( ) McD
( ) KFC
( ) Burger King

32. Dopan pagar utama istano yamtuan kek seremban ado satu round about, dopan tuh ado satu bangunan putih.... tompek apo tuh
( ) pejabat agama
( ) perpustakaan
( ) rumah MB
( ) balai polis

33. Ayat berikut, yg mano satu botul utk perkataan "ontok"
( ) sumo kojo den kono ontok-ontok, biar lah dio plak yg buek
( ) tak leh duduk diam, cuba lah ontok-ontok sikit...
( ) lopeh bakar lomang, ekau ontok-ontok lah lomang tu sikit
( ) ontok-ontok nie sodap klau makan paneh paneh

34. Sapo namo MB N9 skarang
( ) Isa Bakar
( ) Isa Samad
( ) Mat Hassan
( ) Rais Yatim

35. Nama yamtuan N9 yang baru
( ) Tengku Mukhriz
( ) Tengku Antah
( ) Tengku Jaafar
( ) Tengku Imran

Thursday, July 16, 2009

The Climb - Miley Cyrus

I can almost see it,
That dream I'm dreamin'
But theres a voice inside my head sayin'
You'll never reach it

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep tryin'
Gotta keep my head held high
Theres always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a up-hill battle
Sometimes i'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about whats waiting on the other side
Its the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But, No, I'm not breaking
I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember Most, yeah
Just gotta keep goin'

And, I, I got to be Strong
Just Keep pushing, on
'Cause theres always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a up-hill battle
Sometimes i'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about whats waiting on the other side
Its The Climb Yeah

Keep on movin'
Keep climbin'
Keep the faith baby
Its all about
Its all about
The climb
Keep the faith, keep the faith woah ....

http://www.mtv.com/videos/miley-cyrus/348983/the-climb.jhtml

Sunday, July 5, 2009

sedih :(

waaaaaa..... sedih xdpt jumpa sum1... bila pk rs mcm bodoh pn ada... yer la bkn sng nk dpt jemputan mcm tu... bila dh dpt aku blh plak xg jumpa dia... sum1 ajk dtg tp dgn syarat tetttttttt... bab syarat tu yg aku failed.... aku mn ada kawan selain kwn "..... " , bkn xde tp sumer bz... so dgn sdh nyer aku duk lepak ngadap laptop dr pg... lgpn mak aku ada kat sini... ishhhh tension aku... kalau xde syarat CONFIRM aku dh dtg... waaaaa so mood pn xbgs... pengajaran nyer... g blajar drive keta... then bila dh blh drive xperlu ssh kn org lain... ltk la syarat apa pun... aku ok... bongok btl...

Tuesday, June 30, 2009

benarkah kanser darah itu leukemia??

ini artikel yg aku amik dari http://www.cancer.org.my

kenapa aku citer pasal kanser darah ni, ank buah aku yg masuk spital last week... doktor inform dia mungkin ada kanser darah... hmm now 3 minggu kena stay kat spital utk rawatan lbh lanjut... kena tggu btl ke ada kanser... hmmm baru jer 15thn... thn ni nak amik PMR plak... hope xde apa2 penyakit yg berbahaya....

Leukemia

Pengenalan
Ruangan ini telah disediakan untuk membantu anda memahami lebih mendalam lagi tentang leukemia. Terdapat beberapa bentuk leukemia, oleh itu kadang-kala, di dalam maklumat ini kita berbicara tentang 'penyakit leukemia' secara keseluruhan. Leukemia merupakan penghasilan sel-sel darah yang tidak teratur yang boleh terjadi pada semua orang tidak mengira peringkat umur.

Ramai orang berasa terkejut dan bimbang apabila mereka diberitahu bahawa mereka menghidapi leukemia dan kami faham perasaan mereka. Maklumat yang berikut bertujuan untuk membantu anda memahami diagnosis dan rawatan penyakit ini. Kami juga memasukkan maklumat tentang perkhidmatan-perkhidmatan sokongan yang ada disediakan.
Kami tidak dapat menasihati anda tentang rawatan yang paling baik buat anda. Anda perlu berbincang tentang perkara ini dengan doktor anda. Walau bagaimanapun, kami berharap maklumat ini dapat menjawab beberapa pertanyaan anda dan membantu anda di dalam memikirkan soalan-soalan yang anda ingin ajukan kepada doktor anda.

Apakah kanser? Kanser merupakan penyakit pada sel-sel tubuh. Tubuh kita sentiasa menghasilkan sel-sel baru: untuk membolehkan kita membesar, menggantikan tisu-tisu yang lama, atau untuk memulihkan sel-sel yang rosak selepas luka. Lazimnya, sel-sel membesar dan membahagi dengan cara yang teratur. Walau bagaimanapun, gen yang rosak akan menyebabkan sel-sel ini bertindak secara abnormal. Mereka mungkin membesar membentuk suatu gumpalan yang dipanggil tumor.

Tumor mungkin benigna (tidak berkanser) atau malignan (berkanser). Tumor benigna tidak merebak ke luar batasan normal mereka ke bahagian lain tubuh. Tumor malignan terdiri daripada sel-sel berkanser. Jika sel-sel ini tidak dirawat, mereka mungkin merebak melepasi batasan normal ke dalam tisu-tisu di sekitarnya.

Jika sel-sel kanser merebak melepas batasan normal, maka tumor itu malignan, iaitu, ia merupakan kanser.

Kadang-kala sel-sel berpisah daripada kanser asal (primer) dan merebak ke organ-organ lain. Apabila sel-sel ini sampai ke suatu tempat yang baru, mereka mungkin akan terus membesar dan membentuk tumor yang lain di situ. Ini dipanggil kanser sekunder atau metatesis.

Di dalam sesetengah kanser, sel-sel darah tubuh yang membahagi secara abnormal. Kanser-kanser ini dipanggil leukemia, mieloma dan limfoma.
Darah Darah dipamkan ke sekeliling tubuh di dalam sistem peredaran. Darah membekalkan makanan, oksigen, hormon-hormon dan bahan-bahan kimia lain kepada keseluruhan sel tubuh. Ia juga membantu mengalir keluar bahan-bahan sisa dan penting di dalam melawan jangkitan.
Darah terdiri daripada cecair yang jernih dipanggil plasma dan tiga jenis sel: sel darah merah, platelet dan sel darah putih.

Kesemua sel darah datang daripada sel yang sama jenis yang dikenali sebagai sel-sel batang. Sebelum ini, sel-sel ini berkembang menjadi sama ada sel mieloid atau sel limfoid.
Sel-sel mieloid termasuk semua sel darah merah, platelet dan sel darah putih yang dikenali sebagai granulosit dan monosit.

Sel-sel limfoid termasuk semua sel darah putih yang lain yang dikenali sebagai limfosit.
Sel-sel darah merah mengumpul oksigen daripada paru-paru anda dan membawanya ke seluruh bahagian tubuh. Jika anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi, anda mengalami anemia. Anemia boleh menjadikan anda kelihatan pucat, menyebabkan pening kepala dan membuatkan anda berasa letih, pening-pening dan cepat marah.

Platelet diperlukan untuk membantu darah anda membeku ketika mendapat luka. Penurunan jumlah platelet mungkin menyebabkan perdarahan yang lama atau mudah lebam.
Sel-sel darah putih memainkan peranan penting di dalam mempertahankan tubuh daripada jangkitan. Pengurangan sel-sel darah putih meningkatkan risiko anda mendapat jangkitan.
Sel-sel darah dihasilkan di dalam sum sum tulang iaitu bahagian seperti span di dalam bahagian tengah tulang.

Apabila badan kita sihat, jumlah sel-sel merah, sel-sel putih dan platelet-platelet di dalam darah adalah seimbang. Penyakit-penyakit sel-sel darah seperti leukemia boleh menyebabkan ketidakseimbangan berlaku.

LeukemiaLeukemia merupakan kanser sel-sel yang membentuk darah. Leukemia menyebabkan jumlah-jumlah sel darah putih yang belum matang dihasilkan.
Sel-sel abnormal ini dipanggil blas leukemia, tidak boleh menjalankan fungsi-fungsi normal sel-sel darah putih. Mereka terkumpul di dalam sum sum tulang dan melimpah ke dalam darah dan mungkin merebak ke dalam organ-organ seperti hati, limpa, paru-paru dan buah pinggang. Kadang-kala, sel-sel ini juga mungkin merebak masuk ke dalam cecair di sekeliling otak dan saraf tunjang.

Oleh kerana terlalu banyak sel-sel darah putih yang terkumpul di dalam sum sum tulang, sum sum tulang tidak dapat menghasilkan sel-sel darah merah, sel-sel darah putih dan platelet yang mencukupi.

Jenis-jenis LeukemiaLeukemia terjadi di dalam beberapa bentuk. Sesetengah bentuk timbul serta-merta dan berkembang dengan cepat di dalam masa beberapa hari atau beberapa minggu sahaja: ini merupakan leukemia akut. Yang lainnya pula tidak nyata dan berkembang dengan kadar yang perlahan di dalam masa beberapa bulan atau beberapa tahun: ini merupakan leukemia kronik.

Penyakit-penyakit leukemia dinamakan mengikut jenis-jenis sel darah putih yang terlibat. Leukemia mieloid ialah leukemia yang melibatkan granulosit-granulosit; leukemia limfoid melibatkan limfosit-limfosit.

Leukemia Limfoid Akut (Acute Lymphoid Leukaemia (ALL)) Leukemia limfoid akut lebih lazim pada kanak-kanak dan merupakan peratusan yang kecil sahaja di kalangan leukemia orang dewasa.

Ia menjejaskan limfosit-limfosit yang belum matang. Limfosit yang normal bertanggungjawab melawan jangkitan: apabila bakteria atau virus menyerang tubuh, limfosit bertindak balas dengan menghasilkan antibodi atau sel-sel pembunuh limfosit yang khas. Apabila anda menghidapi leukemia limfoid akut, limfosit tidak dapat berfungsi dengan betul dan anda mungkin mendapat jangkitan yang serius. Tambahan pula, penyakit ini menyebabkan banyak limfosit yang abnormal dihasilkan, yang menghimpit sel-sel darah merah dan platelet yang normal.

Leukemia Limfoid Kronik (Chronic Lymphoid Leukaemia (CLL))Leukemia ini juga menjejaskan limfosit-limfosit, tetapi berkembang dengan lebih perlahan daripada leukemia limfoid akut.
Penyakit ini menyerang orang dewasa tetapi tidak dikesan pada kanak-kanak.
Penyakit ini berkembang dengan lebih perlahan, oleh itu sel-sel normal tidak terhimpit dan ditolah keluar dengan cepatnya berbanding dengan leukemia limfoid akut. Jika anda menghidapi leukemia limfoid kronik, anda mungkin tidak mengalami sebarang gejala sehinggalah peringkat-peringkat lanjut penyakit ini.

Leukemia Mieloid Akut (Acute Myeloid Leukaemia (AML))Leukemia ini biasanya menyerang orang dewasa, tetapi boleh terjadi pada kanak-kanak dan remaja.
Leukemia mieloid akut terutamanya menjejaskan sel-sel mieloid yang dikenali sebagai granulosit. Penyakit ini menghasilkan sel-sel mieloid yang masih muda di dalam jumlah yang berlebihan dan menyebabkan kekurangan sel-sel mieloid yang matang. Sel-sel mieloid yang muda ini boleh menyekat salur-salur darah.

Leukemia Mieloid Kronik (Chronic Myeloid Leukaemia (CML))Leukemia mieloid kronik boleh terjadi pada semua peringkat umur tetapi paling jarang dikesan pada usia di bawah 20 tahun. Ia menghalang sel-sel mieloid daripada berfungsi dengan betul. Ia berlaku di dalam dua peringkat: pertama, berlakunya pembahagian sel-sel abnormal secara perlahan. Kemudian, ia boleh dengan cepatnya berubah ke peringkat akut.

SATU - ct nurhaliza

test amik pic kat skrin... ni ms mula masuk blm penuh lg..




sesi autograf dgn CT.... tgk la brapa ramai yg kerumun, aku amik pic dr jauh jer..


malu... berani tjk tiket jer hehehhe..

30.06.09 - AKU BUKAN PEMINAT CT !!! ini ‘satu’ fakta… tapi tak pelik kan kalau aku g tgk konsert CT… selama ni pun aku mmg layannn lagu2 CT... mmg dh lama niat aku nak bawa my sis g tgk konsert CT.. so bila ada jer news psl konsert SATU ct nurhaliza... aku cpt2 la beli tiket... walaupun aku tak minat CT… walaupun aku byr harga tiket yg mahal… heheheh xper2 blh gk aku layannn lagu2 CT… lgpun aku masuk istana budaya bila ada tearter jerrr… nk tggu FF buat event kt IB… xtahu la bila plak… kira CT bertuah la dpt buat konsert kt IB.. mcm anuar zain jg la...( waaaaa aku xg konsert anuar.. tiket dh abis) 1 benda yg aku puji CT ni… selama dia dlm industri dh mcm2 dugaan yg dia terima tapi di ttp maintain kan… gelaran diva no 1 tp dia ttp layan peminat dia… perangai2 yg xok tu, biasa la manusia tapi dia pandai jaga hati fans dia… sbb yg aku tahu peminat dia ttp setia menyokong dia… kdg2 artis Malaysia ni br popular skit, dh bsr kepala.. dh rasa jd diva no 2 opppss… yg penting jaga hati peminat… tahu hargai usaha2 peminat.

So berbalik pada konsert SATU... aku rasa IB ni xsesuai sgt la jd tmpt konsert sbb kita akn jd penonton nasyid.... masuk jer dewan tu, dh rasa formal... xblh nak jerit2 , nak nyanyi sama2... tak blh feel konsert.... yg penting tak blh nk ambil gambar... tension jerrr... kalau blh, aku rasa dh berpuluh2 gambar CT yg aku ambil.... tapi aku snap jg pic ct masa akhir2 persembahan... syg la muncung camera tu dh cukup panjang utk fokus ct tp xblh amik pic... nsb baik la CT.... kalau anuar zain yg dpn mata? Lg la tension xblh nk amik pic...

Konsert 2 jam lbh ni mmg best.... Ct nyanyi sumer lagu2 yg pemes… tp ada lg lagu2 yg dia tak sempat nyanyi…. Pada yg tgk konsert ni.. korang tahu la kn mcm mn best nyer konsert ni… vocal ct mmg tak blh di pertikaikan lg… duduk dlm dewan tu… dgr vocal & sound system yg best… mmg la sumer best… n aku bygkn kalau la konsert anuar zain, lagi la feeling abis…waaaaa xdpt tgk konsert anuar…. Yg tgl tiket harga rm200… rm250.. ada sesapa yg nak sponsor tak hehhehe…

Ok la… dr td asyik puji CT… nnt org2 yg tak mnt CT… sakit hati plak… ala aku pun bukan fans ct…. tp aku layannn lagu2 ct… TAPI KAN aku peminat anuar tapi aku xg konsert anuar pun waaaaa…
alamak lupa nk citer.... TQ to my sis yg beli kn hadiah.. konon2 hadiah bday thn dpn hahhaa so lps ni amik pic, xperlu dkt2 lg.. dr jauh pn dh blh fokus hehehe

Friday, June 26, 2009

Michael Jackson, 'King of Pop,' dead at 50

http://omg.yahoo.com/news/michael-jackson-king-of-pop-dead-at-50/24346?nc

LOS ANGELES - Michael Jackson, the "King of Pop" who reigned over the music world like no other, died Thursday as he prepared for a comeback bid to vanquish nightmare years of sexual scandal and financial calamity. He was 50.

Jackson died at UCLA Medical Center after being stricken at his rented home in Holmby Hills. Paramedics tried to resuscitate him at his home for nearly three-quarters of an hour, then rushed him to the hospital, where doctors continued to work on him.
"It is believed he suffered cardiac arrest in his home. However, the cause of his death is unknown until results of the autopsy are known," his brother Jermaine said. Police said they were investigating, standard procedure in high-profile cases.

Jackson's death brought a tragic end to a long, bizarre, sometimes farcical decline from his peak in the 1980s, when he was popular music's premier all-around performer, a uniter of black and white music who shattered the race barrier on MTV, dominated the charts and dazzled even more on stage.

His 1982 album "Thriller" — which included the blockbuster hits "Beat It," "Billie Jean" and "Thriller" — is the best-selling album of all time, with an estimated 50 million copies sold worldwide.

At the time of his death, Jackson was rehearsing hard for what was to be his greatest comeback: He was scheduled for an unprecedented 50 shows at a London arena, with the first set for July 13.

As word of his death spread, MTV switched its programming to play videos from Jackson's heyday. Radio stations began playing marathons of his hits. Hundreds of people gathered outside the hospital. In New York's Times Square, a low groan went up in the crowd when a screen flashed that Jackson had died, and people began relaying the news to friends by cell phone.

"No joke. King of Pop is no more. Wow," Michael Harris, 36, of New York City, read from a text message a friend had sent him. "It's like when Kennedy was assassinated. I will always remember being in Times Square when Michael Jackson died."

The public first knew him as a boy in the late 1960s, when he was the precocious, spinning lead singer of the Jackson 5, the singing group he formed with his four older brothers out of Gary, Ind. Among their No. 1 hits were "I Want You Back," "ABC" and "I'll Be There."

He was perhaps the most exciting performer of his generation, known for his backward-gliding moonwalk, his feverish, crotch-grabbing dance moves and his high-pitched singing, punctuated with squeals and titters. His single sequined glove, tight, military-style jacket and aviator sunglasses were trademarks, as was his ever-changing, surgically altered appearance.
"For Michael to be taken away from us so suddenly at such a young age, I just don't have the words," said Quincy Jones, who produced "Thriller." "He was the consummate entertainer and his contributions and legacy will be felt upon the world forever. I've lost my little brother today, and part of my soul has gone with him."

Jackson ranked alongside Elvis Presley and the Beatles as the biggest pop sensations of all time. He united two of music's biggest names when he was briefly married to Presley's daughter, Lisa Marie, and Jackson's death immediately evoked comparisons to that of Presley himself, who died at age 42 in 1977.

As years went by, Jackson became an increasingly freakish figure — a middle-aged man-child weirdly out of touch with grown-up life. His skin became lighter, his nose narrower, and he spoke in a breathy, girlish voice. He often wore a germ mask while traveling, kept a pet chimpanzee named Bubbles as one of his closest companions, and surrounded himself with children at his Neverland ranch, a storybook playland filled with toys, rides and animals. The tabloids dubbed him "Wacko Jacko."

"It seemed to me that his internal essence was at war with the norms of the world. It's as if he was trying to defy gravity," said Michael Levine, a Hollywood publicist who represented Jackson in the early 1990s. He called Jackson a "disciple of P.T. Barnum" and said the star appeared fragile at the time but was "much more cunning and shrewd about the industry than anyone knew."

Jackson caused a furor in 2002 when he playfully dangled his infant son, Prince Michael II, over a hotel balcony in Berlin while a throng of fans watched from below.

In 2005, he was cleared of charges he molested a 13-year-old cancer survivor at Neverland in 2003. He had been accused of plying the boy with alcohol and groping him, and of engaging in strange and inappropriate behavior with other children.

The case followed years of rumors about Jackson and young boys. In a TV documentary, he acknowledged sharing his bed with children, a practice he described as sweet and not at all sexual.

Despite the acquittal, the lurid allegations that came out in court took a fearsome toll on his career and image, and he fell into serious financial trouble.

Michael Joseph Jackson was born Aug. 29, 1958, in Gary. He was 4 years old when he began singing with his brothers — Marlon, Jermaine, Jackie and Tito — in the Jackson 5. After his early success with bubblegum soul, he struck out on his own, generating innovative, explosive, unstoppable music.

The album "Thriller" alone mixed the dark, serpentine bass and drums and synthesizer approach of "Billie Jean," the grinding Eddie Van Halen solo on "Beat It," and the hiccups and falsettos on "Wanna Be Startin' Somethin'."

The peak may have come in 1983, when Motown celebrated its 25th anniversary with an all-star televised concert and Jackson moonwalked off with the show, joining his brothers for a medley of old hits and then leaving them behind with a pointing, crouching, high-kicking, splay-footed, crotch-grabbing run through "Billie Jean."

The audience stood and roared. Jackson raised his fist.
By then he had cemented his place in pop culture. He got the plum Scarecrow role in the 1978 movie musical "The Wiz," a pop-R&B version of "The Wizard of Oz," that starred Diana Ross as Dorothy.

During production of a 1984 Pepsi commercial, Jackson's scalp sustains burns when an explosion sets his hair on fire.
He had strong follow-up albums with 1987's "Bad" and 1991's "Dangerous," but his career began to collapse in 1993 after he was accused of molesting a boy who often stayed at his home. The singer denied any wrongdoing, reached a settlement with the boy's family, reported to be $20 million, and criminal charges were never filed.

Jackson's expressed anger over the allegations on the 1995 album "HIStory," which sold more than 2.4 million copies, but by then, the popularity of Jackson's music was clearly waning, even as public fascination with his increasingly erratic behavior was growing.

Cardiac arrest is an abnormal heart rhythm that stops the heart from pumping blood to the body. It can occur after a heart attack or be caused by other heart problems.

Billboard magazine editorial director Bill Werde said Jackson's star power was unmatched. "The world just lost the biggest pop star in history, no matter how you cut it," Werde said. "He's literally the king of pop."

Jackson's 13 No. 1 one hits on the Billboard charts put him behind only Presley, the Beatles and Mariah Carey, Werde said.
"He was on the eve of potentially redeeming his career a little bit," he said. "People might have started to think of him again in a different light."
___
Associated Press Writers Derrik J. Lang, Solvej Schou and Thomas Watkins in Los Angeles and Virginia Byrne, Hillel Italie, Nekesa Mumbi Moody and Jocelyn Noveck in New York contributed to this report.

Farrah Fawcett dead at 62:

Farrah Fawcett dead at 62: Ryan O'Neal
http://asia.news.yahoo.com


LOS ANGELES (AFP) - – Actress Farrah Fawcett, best known for her role in television series "Charlie's Angels," died Thursday after a long battle with cancer, her long-time companion Ryan O'Neal said. She was 62.
Fawcett died in hospital surrounded by friends and family shortly before 9:30 am (1630 GMT), reports said.

"After a long and brave battle with cancer, our beloved Farrah has passed away," O'Neal said in a statement released by Fawcett's publicist Arnold Robinson.
"Although this is an extremely difficult time for her family and friends, we take comfort in the beautiful times that we shared with Farrah over the years and the knowledge that her life brought joy to so many people around the world."

O'Neal told People magazine's online edition he had comforted Fawcett through the night in the hours before her death.

"I loved her with all my heart. I will miss her so very, very much. She was in and out of consciousness. I talked to her all through the night.

"I told her how very much I loved her. She's in a better place now."

Fawcett's "Charlie's Angels" co-star Jaclyn Smith paid tribute to her former colleague's "courage, strength and faith."

"Now she has peace and she rests with the real angels," Smith said.
Speculation that Fawcett's death was close at hand had mounted after veteran ABC television interviewer Barbara Walters said the actress had been given her last rites earlier Thursday.
Reports said O'Neal and Alana Stewart were at Fawcett's bedside when she passed away at St John's Hospital in Santa Monica.

Stewart said in a statement she had "no words to express the deep sense of loss that I feel."
"For 30 years, Farrah was much more than a friend, she was my sister, and although I will miss her terribly, I know in my heart that she will always be there as that angel on the shoulder of everyone who loved her," Stewart said.

Earlier this week O'Neal revealed he planned to marry Fawcett. "I've asked her to marry me, again, and she's agreed," O'Neal said.

O'Neal, 68, and Fawcett had been romantically involved off-and-on since 1982. The couple had a son together, Redmond, but never married.

Redmond O'Neal is currently in jail in California for drug offenses and was not at his mother's bedside when she died, but spoke to her on the phone before her death, Ryan O'Neal told People.
Fawcett's son told her "how much he loved her and asked her to please forgive him that he was so very, very sorry," O'Neal was quoted as saying.

Fawcett emerged as a pop-culture icon in the 1970s and 1980s after her role in "Charlie's Angels" and appearance in a famous poster wearing a red swimsuit that would come to be her defining image.

During the 1970s, Fawcett was married to "Six Million Dollar Man" star Lee Majors, from whom she separated in 1979. In 1982 she began her long romance with actor O'Neal.
After splitting from O'Neal in the 1990s, Fawcett faded from view, although she appeared in Robert Altman's 2000 comedy "Dr T and the Women" in a cast that included Richard Gere, Helen Hunt, Laura Dern and Kate Hudson.

In recent years Fawcett's health was the subject of intense scrutiny by a voracious tabloid media.

News of her cancer fight broke in October 2006, sparking an outpouring of support from fans and well-wishers.

In 2007 she declared that months of grueling chemotherapy had seen her beat the cancer despite "excruciating pain and uncertainty." "It never occurred to me to stop fighting -- not ever," she said.

However, in April this year it emerged that the cancer had returned and the actress was gravely ill.

In an interview with the Los Angeles Times published in May, Fawcett criticized the media frenzy over her health, saying she would have preferred to have kept details of her illness private.

"It's much easier to go through something and deal with it without being under a microscope," Fawcett said.

"I'm a private person," she continued. "It would be good if I could just go and heal and then when I decided to go out, it would be OK."

Thursday, June 25, 2009

nur kasih @ tv3

SINOPSIS NUR KASIH (di ambil dr website tv3)
Setiap Jumaat - 9 mlm

Nur Kasih mengisahkan dua beradik, Aidil dan Adam, yang mempunyai karaktor yang sangat berbeza. Aidil seorang anak yang akur kepada segala perintah ibu bapanya, penyabar dan cukup menyayangi adiknya. Dia mengambil jurusan undang-undang di Universiti Al-Azhar, Mesir dan bercita-cita untuk menjadi seorang peguam syariah. Adam pula hidup dalam suasana yang penuh eksotik di Australia, mengambil jurusan seni bina dan bercita-cita besar untuk membuka firma seni bina sendiri di Sydney. Adam seorang yang berdikari dan tegas dalam setiap keputusan yang diambil dalam hidupnya. Ternyata anak-anak Ustaz Hassan dan Hajjah Khadijah ini sama-sama berjaya dalam pelajaran tetapi hanya seorang yang mendapat kepercayaan penuh oleh ibu bapa sendiri. Ustaz Hassan berkawan baik dengan imam kampung, Ustaz Abu Bakar, yang mempunyai dua orang anak perempuan, Nur Amina dan Siti Sarah. Nur seorang pelajar terbaik di kampungnya dan bercita-cita tinggi untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti. Malangnya keluarga Nur tidak mampu untuk menanggung perbelanjaan tetapi dia tetap berusaha untuk memohon pinjaman dan biasiswa tetapi malang tetap menimpa apabila dia menerima kunjungan peminangan Ustaz Hassan.

Ustaz Hassan bertanya kepada Aidil siapakah wanita pilihannya untuk dijadikan isteri. Aidil tanpa berfikir panjang terus menyatakan minatnya terhadap Nur Amina. Tetapi keputusan yang diambil Ustaz Hassan semasa hari peminangan mengejutkan keluarganya kerana dia memutuskan Adam untuk memperisterikan Nur Amina, bukan Aidil. Walaupun kecewa, Aidil tetap bersabar dan memahami niat baik ayahnya yang cuba untuk menolong Adam. Aidil yang sangat mengambil berat tentang adiknya sentiasa memberi nasihat untuk tidak melawan kehendak ibu dan ayahnya yang semakin tenat serta tidak mensia-siakan isteri dan perempuan seperti Nur Amina.

Masa berlalu… Dengan berbekalkan perasaan sedih kerana kehilangan seorang ayah dan gadis yang dicintai, Aidil tetap meneruskan kehidupannya sebagai seorang peguam di mahkamah negeri. Adam pula berhijrah kembali ke Australia untuk meneruskan pengajian dan berjumpa dengan kekasih hati, Katrina. Nur ditinggalkan dan hidup dalam penipuan terhadap ibu bapanya yang mempercayai dia mengikut suami berhijrah ke Australia walhal kini hidup sendirian di Kuala Lumpur. Tetapi ini tidak menjadikan penghalang baginya untuk memegang segulung ijazah dalam jurusan seni bina di salah sebuah universiti terkemuka di Kuala Lumpur.

Oleh kerana terlalu gah dengan kehidupan di negara orang, arwah ayah dipersoalkan, ibu di kampung dilupakan, isteri sendiri diabaikan. Pelbagai masalah yang dilakukan oleh Adam tanpa menyedari akibatnya yang akan memakan diri sendiri. Adam tetap mengamalkan tabiat buruknya yang cukup untuk memesongkan diri dari agama. Dan kerana nafsu, dia berkahwin dengan Katrina tanpa memberitahu hal sebenar tentang isteri yang telah dibiarkan. Segalanya berubah apabila kemalangan tragik berlaku yang melibatkan Adam dan Katrina. Apakah kesudahan drama ini?

link yang related dgn nur kasih...

http://tangisanbulanmadu.blogspot.com/2009/05/nur-kasihmalam-ini-di-tv3-jam-9.html

mesti korang heran, nape tiba2 aku promote citer ni hehhe... 1st sbb aku mmg minat citer ni, wpun aku start tgk episod yg ke 2... 2nd ... aku baru tahu salah seorg penulis drama ni...ialah kak ana (mariana hashim) .... dulu aku rapat jg dgn kak ana tp now dia dh semakin bz dgn drama / filem.. so jarang dpt berbual.... part plg best dlm perbualan aku dgn dia... bila dia kata 'i slalu igt u 25thn'... dia terkejut bila aku ckp umur aku - - thn... hahaha maybe sbb aku kenal dia ms umur 25 thn... so umur tu xberubah... ok la tu...

kisah atau tak kisah

25.06.09

Pagi2 buta dah update blog… dtg opis terus nk menulis… hehehe sbb dh lama pk benda ni… “KISAH atau TAK KISAH” topik ni berdasarkan pemerhatian sendiri.. kehidupan sendiri n org lain…. Apa yg KISAH dan apa yg TAK KISAH… pernah tak pk kita ni tergolong dalam org yg jenis mcm mn?

Biar menjadi org yg TAK KISAH tapi mengetahui segala rahsia kehidupan dia drpd menjadi SESEORANG tapi tak tahu apa2…… bila kita ni konon2 nyer “sum1 / sumbody” dlm life org lain… org yg di sygi la… syg sgt la… share everything…. Segala benda kita tahu tapi same time ada benda yg di rahsia kn dr kita... manusia ni mcm2 perangai.. kdg2 kita ni cpt terasa... cpt jeles, cepat nak amik hati, segala cpt la bila kita dgn org tersyg... sumer benda kita nk tahu la... oleh sbb perangai mcm ni la, org lain akn berahsia @ menipu kita.. atas alasan nak jaga hati kita, xnk tgk kita marah2, xnk tgk kita sedih2....( ini pengalaman sendiri ni haha) sum1 menipu/ berahsia dr aku... kuar dgn org lain.... infm aku g umh sedara tp kuar dgn buah hati dia… or buat sumthing tp xinfm… kalau guna brg pn , ckp itu mak beli .. padahal buah hati yg beli.. alasan 1 jer.. sbb nak jaga hati ... to me HONEST / JUJUR mmg sakit tapi rasa sakit tu lain bila kita tahu dr org lain.. bila kita tahu sendiri... dan sampai mati la aku benci org tu..... tapi aku tak la baik sgt, sbb kdg2 aku pn menipu hahhahaha...... yerla dia tipu aku, aku tipu la dia jg....

that y org yg paham aku... dia akn JUJUR dgn aku sbb dh tahu perangai aku... dan lama2 aku berlajar untuk menjadi ORG YG TAK KISAH.... bila jd mcm ni, ko buat apa pun rasa sakit hati tu xla teruk sgt... dh perangai kwn kita tu mmg mcm tu.. kita hanya mampu melihat... kalau ckp lebih nnt dia menipu.... so kita kena jd org yg tak ksh... berlajar utk mendengar apa saja citer kehidupan yg blaku dlm hidup dia... bkn sng utk menjadi org yg tak ksh... tapi ada org , sbb sikap ”tak kisah” aku la, dia syg aku.... hmmm bagus tp sakit.... tapi sikap ”tak kisah” ni bkn pada sumer org la... ada setgh2 org yg perlu kita KISAH sgt2....hahaha sbb xnk jd mcm kawan aku ”TAK KISAH SGT2” sampai gf dia pun kena kebas... so kesimpulan berpada2 dgn perangai sendiri.... ini peringatan pada diri sendiri ni... di tipu & menipu.... mmg pernah alami... tapi kita ni manusia....bila kita berusaha utk menjadi org yg TAK KISAH.. kdg2 berjaya , kdg2 hampeh... ada jg sikap ”kisah” kita tu akn kuar jg hahaha

ok blog versi mengarut aku dh abis.... ntah bila la aku nk update citer yg mcm2.. gambar pn byk… aku hutang citer pmi3, karnival tv3, Jacobs wol…. Coming soon SATU…. xsbr nk layannn SATU….

1 more thing... hope ank buah aku cepat2 sembuh.. now kat hukm... mlm td g tgk my nephew kt hukm... kalau g hukm ni, terigt 1 benda... sini la tempat terakhir arwah kakak ...