Monday, October 5, 2009

hari yg malang

02.10.2009 hari malang bagi aku, lbh kurang 12.30 kakak aku call... aku baru cakap hello.. aku dgr dia ckp... balik rumah... balik sekarang.. rumah masuk pencuri... tak tentu arah bila aku dgr apa yg kakak aku ckp... aku terus teringat laptop aku ats meja.. aku capai purse n apa2 yg ptt terus kuar opis... aku rasa lambat nyer nk naik tren lg... sambil tu aku infm adik aku... adik aku terus tanya.. camera akak mcm mn.. aku lg cemas.. aku terigt mlm td aku dah kemas2 baju n camera tu dh ltk dlm hanbag putih n ltk atas katil... aida plak call cemas... dia pn otw blk umh... then dia call semula infm.. laptop aku mmg xde.. laptop mama dia pn xde... masa tu tak tahu nk buat apa... sumpah seranah penyamun tu dh berlambak dr td... ank buah aku kata polis blm sampai... rumah berselerak... yg ada abg ipar aku jerr.. kakak aku pn xsampai lg... rumah aku mmg xde org masa waktu keje.. Kdg2 jer ank buah aku or abg aku ada kt umah…

Sampai umah aku terus masuk, mmg bilik berselerak… sumer tv ada lg… bilik aku yg berselerak laci bhgan dalaman… yg pasti brg kemas aku ltk dlm laci tu juga… ats meja kosong.. beg putih ada tp kosong jg… beg camera nikon, dh terbuka kat atas lantai.. beg crumpler tak kelihatan.. CELAKA punya penyamun… cnfm di amik crumpler utk isi camera …then beg laptop tm aku dia isi 2 laptop yg dia curi…. aku kuar tgk bilik aida then bilik kakak aku… bilik aida yg plg berselerak.. maybe sbb penyamun tu xjumpa apa2 dr bilik dia… kalau ikutkan anggaran.. mmg aku la plg byk kerugian… laptop vaio aku br beli may lps… camera dslr bln dec thn lps… nikon lens 200mm beli jun lps… crumpler aku br dpt ms raya lps waaaaaaaa…jimmy aku dh xde….. mmg perompak CELAKA…

2 org polis datang, amik report… masa tu kn smayang jumaat …so terpaksa tggu sarjan n fotografer polis tu dtg amik pic… sblm dia amik pic.. aku dh amik pic guna hanfon…. Mmg la sedih tp takkan la nak melalak meraung…. Ramai yg kata aku cool… sbb aku xmelalak…. 2… 3 org ank buah aku dtg umah ..sumer berciter… review apa yg blaku… sumer berckp psl laptop aku waaaaa mmg itu la brg plg br n plg mahal yg hilang… hp dlm bilik aida..xplak perompak celaka tu amik… laptop & vcam kakak aku pun hilang… brg kemas kakak n aku lesap… nsb baik passport tak hilang…. Kalau tak mcm mn aku nk g indon bln dpn…

Slps polis amik report… pihak mgt bgnan tu dpt info yg tkt 9 ada 2 buah rumah yg di pecah masuk… wah perompak celaka ni terrer btl… so aku rasa mmg dia org flat tu jg… nsb baik aku xde ilmu apa2… sbb kalau ada..cnfm si perompak celaka tu dh mati … aku nak brg aku di pulang kan tu jerr… bukan sng utk beli brg2 kesygan aku… si celaka ni plak blh dpt duit dgn mudah… adil ke mcm ni…. Si celaka ni xkan sng hidup nyer seluruh keturunan…. Makan duit haram… coz aku takkan halal kan segala duit penjualan yg dia dpt dunia akhirat… sapa yg beli brg curi ni… org2 ni juga akn hidup kepanasan …hidup ssh… dpt penyakit… segala nyer la… mmg hidup merana la… ramai yg ckp setiap kejadian ada hikmah nyer… so tgh menunggu hikmah di sebalik kejadian ni…. Kalau ada la… eiiii tension…. Kenapa la perompak celaka ni masuk umah aku…

Pihak mgt flat aku tu pun mcm hampeh... lembab nk bertindak.. bila umah dowang dh di masuki pencuri . baru tahu... guard yg ada pn ntah apo2... xguna ltk guard house... kalau yg jaga nyer sorg... tp bila g mkn.... xde sapa pn jaga... so sesapa pun blh masuk kawasan flat tu... bongok btl... bangla, indon mmg la ramai menyewa kat situ.... kalau aku report imigresen...cnfm kena angkut tu....

Pada kawan2 ..doa2 kan la.. yg penyamun tu pulangkan brg aku... aku syg sgt2 kt sumer brg2 yg hilang tu... aku bukan ank org kaya... yg blh beli brg2 tu bila2 masa... hanya allah saja tahu perasaan aku sekarang... :(

1 comment:

HURT said...

sabar la kak zai...biar TUHAN yg membalas nya..mmg bangang tul!